De jongens van Pedal Bikelife Zwolle geven graag het goede voorbeeld

“We hebben afgesproken dat we niet roken als we met onze sport bezig zijn,” vertellen Lorenzo (19), Timo (19) en Jean-Fanel (18) van Pedal Bikelife Zwolle. “We willen het goede voorbeeld geven aan de jongere jongens.” De groep jongens komt regelmatig bijeen voor ‘ride-outs’: fietstochten langs verschillende plekken in de stad en waarbij ze zogenoemde ‘wheelies’ en andere stunts doen.

13 april 2023

Initiatief vanuit de groep

Pedal Bikelife Zwolle bestaat uit zo’n 15 jongens van de leeftijd van tien tot en met negentien jaar. Tijdens het fietsen helpen ze elkaar en leren ze elkaar nieuwe trucs. “Het initiatief om niet te roken tijdens het fietsen kwam uit de groep zelf”, vertelt Jasper van Stiphout, een vader van een van de jongens. “Toen ik met een paar oudere jongens in de groep samenkwam om afspraken te maken, kwamen ze zelf met het idee om niet in het zicht van de jongere jongens te roken om er zo voor te zorgen dat rookvrij de norm is. Iedereen was het daar volmondig mee eens.”

Positief signaal

“Ik dacht meteen: wow, dit is echt heel tof! Ik werd daar natuurlijk heel blij van als ouder. Zeker omdat ik zie dat de jongere jongens opkijken tegen de oudere jongens. Dus dan is het heel fijn als de oudere jongens zich uitspreken tegen roken”, aldus Jasper, die er daarna voor zorgde dat de rookvrije afspraak ook zichtbaar is op de website. “Dit is ook een positief signaal richting ouders: zij zien dan dat er in de groep een positieve en gezonde ‘vibe’ is. En dat is ook echt zo. Ik merk bijvoorbeeld ook dat er weinig gescholden wordt.”

Positieve sfeer

Jean-Fanel vindt ook dat het rookvrij zijn zorgt voor een positieve sfeer in de groep. “We willen gewoon lol maken en lekker met elkaar fietsen. Als je ondertussen gaat roken, moet je stoppen en dat zorgt gewoon voor een andere sfeer.” Timo is het hiermee eens: “Je stopt dan met sporten om een sigaretje te doen. Dat is eigenlijk dubbel ongezond.” Jasper vult verder aan: “Je merkt ook dat als er nieuwe jongens aansluiten het voor hen gek is om te gaan roken, omdat gewoon niemand het doet.”

Niet stoer

Maar de belangrijkste reden blijft voor de jongens dat ze de anderen niet willen stimuleren om te beginnen met roken. Jean-Fanel: “Je hoort dat kinderen tegenwoordig zo vroeg beginnen met roken. Dat wil je gewoon voorkomen, zeker omdat ze nog in de groei zijn.” Lorenzo: “Dan denken ze misschien dat het stoer is, maar dat is het juist niet. Wij hebben beiden spijt dat we roken, toch Timo?” Timo knikt bevestigend.

Rookvrij tijdens sporten

Lorenzo en Timo – die dus allebei roken – vertellen dat ze het zelf ook fijn vinden om tijdens het fietsen niet met roken bezig te zijn. Timo licht toe: “Als ik met de groep wegga, neem ik geen sigaretten en geen aansteker mee. Dan denk ik er ook niet over na om het toch te doen. We hebben het gewoon super gezellig met de jongens als we aan het fietsen zijn en dat vind ik dan veel belangrijker dan roken.” Jean-Fanel vult aan: “Wat dat betreft zou het mooi zijn als iedereen ervoor kiest om tijdens het sporten rookvrij te zijn.”

Bekijk ook deze video van Pedal Bikelife Zwolle. 

Lees verder