De Beekdalhoeve 250e rookvrije kinderboerderij

Vanaf 20 november is kinderboerderij De Beekdalhoeve in Assen rookvrij. Het is de 250e rookvrije kinderboerderij in Nederland waar niet meer gerookt mag worden. “Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dat is nu nog niet vanzelfsprekend”, aldus Evelien Kalisvaart van GGD Drenthe. Met dit doel is Rookvrije Generatie gestart. De kinderboerderij is één van de plekken waar (groot)ouders met (klein)kinderen een natuurlijke belevenis kunnen hebben in een rookvrije omgeving. Wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen overhandigt op vrijdag 20 november het officiële bord ‘Rookvrij’ aan De Beekdalhoeve. Zij is blij met de inspanning van de kinderboerderij: “Ook dit is weer een goede stap op weg naar een samenleving waarin kinderen niet gaan roken of met rook in aanraking komen.”

20 november 2020

De Beekdalhoeve een veilige en gezonde plek voor iedereen

Kinderboerderij De Beekdalhoeve wil graag bijdragen aan een rookvrije generatie. Cynthia de la Rambelje en Margreet Agema-Konijnenbelt, die de dagbesteding op de kinderboerderij aanbieden vertellen hierover: “Stichting Schouder aan Schouder en Stichting Kinderboerderij Marsdijk willen dat De Beekdalhoeve een veilige en gezonde plek is voor iedereen. Het is een plek waar je naar toe kunt komen voor je rust, voor een gezellig praatje en om plezier te beleven met de dieren en de omgeving.” Cynthia en Margreet vervolgen: “Een rookvrije omgeving betekent voor ons dat we kunnen werken en leren in een gezonde omgeving. Wij vinden het belangrijk dat kinderen veilig en gezond De Beekdalhoeve kunnen bezoeken. Voor de dieren is dat ook prettiger.”

Een gewoonte aanpassen is moeilijk, maar het kan!

De Beekdalhoeve is een mooi voorbeeld van een kinderboerderij waar ook zorgcliënten dagbesteding hebben. ‘Aanjager rookvrije kinderboerderijen’ Hans de Rijk zegt hierover: ”Het nemen van de rookvrije stap is voor kinderboerderijen met een zorgonderdeel soms net iets ingewikkelder dan het maken van een rookvrije keuze voor alleen bezoekers. Een gewoonte aanpassen is moeilijk en in de situatie van zorgcliënten vaak nog iets ingrijpender. Juist om die reden is het mooi dat bij de 250e rookvrije boerderij zichtbaar wordt dat het goed mogelijk is om de stap samen te maken.”

Samen voor een rookvrije omgeving

Bij het rookvrij maken van sport- en speellocaties wordt goed samengewerkt. Gemeenten, GGD’en en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij stimuleren sportclubs, verenigingen en ook kinderboerderijen met kennis en kunde om deze gezonde stap te nemen. Evelien Kalisvaart, projectmedewerker Rookvrije Omgeving van GGD Drenthe, vertelt: ‘’Wij vinden het ontzettend mooi dat ook De Beekdalhoeve nu rookvrij is. Een rookvrije speelplek biedt kinderen een veilige omgeving waarin zij zich kunnen ontwikkelen in goede gezondheid. We moedigen alle sport- en speellocaties in Drenthe aan dit goede voorbeeld te volgen. Wij helpen hen daar graag bij.’’

Alle 400 kinderboerderijen rookvrij!

Uit recent onderzoek in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijkt dat 92% van de Nederlanders het logisch vindt dat kinderboerderijen rookvrij zijn. De Beekdalhoeve draagt hiermee lokaal bij aan de doelstellingen uit het Nationaal Preventie Akkoord dat Staatssecretaris Blokhuis op 23 november 2018 presenteerde. Gezien de doelstelling van het akkoord, een gezonder Nederland, is het logisch dat ook kinderboerderijen een plek daarin hebben gekregen. Voor veel kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij natuurlijk iets wat ze vaak doen. Dan is het goed om van de kinderboerderij een rookvrije (kind)omgeving te maken en dus rookvrij te zijn als bijdrage aan een gezonder Nederland. Meer informatie over rookvrije kinderboerderijen is te vinden op kinderboerderijenactief.nl/rookvrij

Lees verder