Bij de Winkel van Sinkel geniet je rookvrij van eten en drinken

Midden in het centrum van Utrecht, aan de Oudegracht, vind je de Winkel van Sinkel: een prachtig monumentaal pand mét rookvrije terrassen. Een goede reden voor veel mensen om hier rookvrij te genieten van heerlijk eten en drinken.

9 juli 2024

Floor Manager Bibian, wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg (gemeente Utrecht) en eigenaresse Maryse François

Interesse voor gezondheid

Bibian (21 jaar) nam het initiatief om de terrassen rookvrij te maken. Ze werkt al zes jaar bij de Winkel van Sinkel: eerst alleen in de bediening, maar inmiddels ook als floor manager. “Ik had altijd al interesse voor gezondheid en vind het eigenlijk heel gek dat sigaretten en vapes nog bestaan, omdat ze zo schadelijk zijn. Ik las over een initiatief om de leeftijdsgrens om deze producten te kunnen kopen ieder jaar te verhogen, zodat er uiteindelijk een Rookvrije Generatie ontstaat. Dit vind ik een ontzettend goed idee, omdat je hiermee niet de huidige rokers ‘straft’. Want zo’n verslaving hebben lijkt me al erg genoeg.” Bibian tekende een petitie en dacht hierdoor ook na over wat zij bij de Winkel van Sinkel kon doen voor een Rookvrije Generatie.

Twijfel

Bibian stelde voor om de terrassen rookvrij te maken. Maryse François (directeur van de Winkel van Sinkel én haar moeder) reageerde meteen enthousiast, maar had in eerste instantie ook twijfels. Bibian: “Ik begreep dit, omdat roken in de horeca nog best wel normaal is – vooral bij horeca waar veel volwassenen komen. Zeker als er alcohol wordt gedronken, wordt er vaak gerookt. Dit merk ik ook bij vriendinnen. Maar ik vind dat juist rookvrij normaal moet zijn op een terras.”

Nieuwe norm

Daarom besloot de Winkel van Sinkel twee van de drie terrassen rookvrij te maken. De twee belangrijkste argumenten waren: tijdens het eten wil je niet andermans rook ruiken én je wilt voorkomen dat andere gasten en de medewerkers meeroken, want dat is schadelijk. Ze bestelden rookvrij materialen om de rookvrije terrassen aan te duiden. Bibian vindt het opvallend dat ze niet veel reacties van gasten krijgen: “Ik denk dat veel mensen het vooral opmerken als ergens wél gerookt wordt. De meeste mensen roken namelijk niet. Wat dat betreft is het eigenlijk ook best gek dat nog niet alle terrassen rookvrij zijn.”

Kiezen voor rookvrij

Terrasgast Agnes Zandvliet (60 jaar) bevestigt dit: “Zeker als ik een lekker gerecht heb besteld, vind ik het vervelend als ik dan in de rook zit. Als het kan, kies ik dus zeker voor een rookvrij terras.” Ze denkt dat dit ook voor veel andere terrasgangers geldt: “Ik denk dat mensen steeds bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Ik zie ook in mijn omgeving steeds minder mensen roken.”

Terrasgast Agnes Zandvliet

Medewerkers

Bibian vertelt dat ze ook stappen zetten om roken onder de medewerkers te ontmoedigen: “Eerst mochten de medewerkers buiten bij de keuken roken, maar nu moet je twee deuren doorlopen en een hele gang af. Natuurlijk gaan we hen niet verbieden om te roken, maar dit helpt wel om ervoor te zorgen dat ze minder in de verleiding komt om ‘even een sigaretje te doen’.” De medewerkers die roken moesten even wennen aan de nieuwe maatregel, maar Bibian vertelt dat ze na drie weken er eigenlijk niemand meer over hoorde. Sowieso was er al de regel dat de medewerkers niet in het zicht van gasten roken.

Fijn voor iedereen

Bibian wil aan andere horecazaken meegeven dat rookvrije terrassen eigenlijk prettig zijn voor iedereen. “Als ik aan het werk ben en ik zou de hele dag in de rook staan, zou ik dat echt niet fijn vinden. Het is schadelijk en ook nog eens vies. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je gasten. En als je wel rookt is het denk ik ook niet fijn, omdat je de hele tijd zin krijgt om te roken. Ook dit geldt voor zowel medewerkers als gasten. En hoe lekker is het dat je zonder andere geuren en viezigheid van je drankje en je eten kunt genieten?”

Utrecht

Ook Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid van Utrecht, is heel blij met dit initiatief: “Een rookvrij terras is een gastvrij terras. Zeker daar waar kinderen komen, vinden wij dat een rookvrij terras de norm moet zijn. Het is gewoon hartstikke ongezond om in iemands rook te zitten.”

De gemeente Utrecht heeft de ambitie dat alle Utrechtse kinderen in 2035 rookvrij kunnen opgroeien. Daar horen ook meer rookvrije terrassen bij. “Steeds meer horecaondernemers maken hun terras rookvrij. We willen Utrechtse ondernemers aanmoedigen die trend te volgen en benaderen dit graag positief en praktisch. Komende tijd gaan we actief op zoek naar horecaondernemers die zich willen onderscheiden en voor rookvrij willen gaan. We willen hen ondersteunen en stimuleren om concrete maatregelen te nemen om roken op het terras te ontmoedigen. Samen op weg naar meer rookvrije terrassen in Utrecht!”

Maak ook jouw terras rookvrij

Wij helpen je graag op weg met informatie én inspiratie.

Lees verder