Bij De Frietfabriek hebben ze geen rookpauze, maar een fruitpauze

“Ik merk dat we nu een gezondere werkomgeving hebben. Dat zie ik graag in mijn bedrijf”, vertelt eigenaar van De Frietfabriek Ronald Lases. Het bedrijf is sinds de zomer van 2019 volledig rookvrij.

27 juli 2021

Rookvrije werkomgeving

Ronald vond het vervelend om te zien dat zijn gasten op het terras soms in de rooklucht van anderen zaten: “Daarnaast wil ik ontmoedigen dat mijn medewerkers roken tijdens werktijd. We hadden twee vaste rokers en ik merkte dat een aantal medewerkers gingen meeroken. Dit wil ik niet faciliteren, vooral niet omdat veel van mijn medewerkers nog jong zijn. Ook namen de rokers regelmatig een rookpauze. Als het erg druk was, vond ik dat oneerlijk tegenover de niet-rokers.” Ronald besloot daarom als eigenaar van de Frietfabriek om het bedrijf rookvrij te maken, wat concreet betekent dat medewerkers niet meer roken tijdens werktijd en dat ook het terras rookvrij is. Ronald: “En natuurlijk verkopen we geen tabak.”

Ga het gesprek aan

Ronald kondigde al een jaar van tevoren aan zijn medewerkers aan dat De Frietfabriek rookvrij werd. Ronald: “Ik vond het met name belangrijk dat de rokers aan het idee konden wennen en dat ik met hen in gesprek kon gaan, ook gedurende het jaar. Zo vroeg ik waar ze behoefte aan hadden en bood ik ieder personeelslid aan om een stoppen-met-rokencursus te volgen.” Het doel van Ronald was dat er niet meer gerookt werd tijdens werktijd, maar het is al zijn medewerkers uiteindelijk gelukt om volledig te stoppen met roken. “Daar ben ik ontzettend trots op. Ook van ouders van medewerkers krijg ik positieve reacties: zij zijn erg blij dat hun kinderen gestopt zijn met roken”, aldus Ronald.

Gezonde keuze

Als alternatief voor de rookpauze introduceerde Ronald een fruitpauze: “Ik wou de rokers hun pauzemoment niet afpakken. Daarom krijgt ieder personeelslid nu een fruitpauze. Ik zorg ervoor dat er twee keer per week vers fruit wordt geleverd door de groenteboer.” Ronald merkt dat door het rookvrij maken van zijn bedrijf zijn medewerkers ook andere gezonde keuzes maken. “Een collega neemt nu bijvoorbeeld altijd een salade mee als lunch. En nog mooier is dat partners van medewerkers ook zijn gestopt met roken. Dit zijn allemaal positieve gevolgen waar ik niet eens rekening mee had gehouden.”

Tips voor andere bedrijven

Een tip die Ronald wil meegeven aan andere bedrijven is om het rookvrij worden van je bedrijf ruim van tevoren aan te kondigen: “Zo geef je vooral de vaste rokers de tijd om aan het idee te wennen en heb je nog een jaar om in te spelen op hun behoeften. Vraag wat ze nodig hebben en bied ze een gezond alternatief, zoals ik doe met een fruitpauze. Zelf heb ik er ook voor gekozen om medewerkers die blijvend stoppen een bonus van 100 euro te geven. Dit klinkt misschien als veel geld, maar omdat er nu minder pauze wordt genomen levert het ook iets op. Daarnaast wil ik als werkgever graag de gezondheid van mijn medewerkers op een positieve manier stimuleren.”

Wilt u als bedrijf ook rookvrij worden? Bekijk welke stappen je als bedrijf kunt zetten.

Lees verder