Bij AFAS Software vindt iedereen een rookvrije werkomgeving belangrijk

IT-bedrijf AFAS Software is sinds 1 januari 2020 een rookvrij bedrijf. Directeur HR Britt Breure: “Wij vinden gezonde medewerkers en een laag ziekteverzuim belangrijk. Sigaretten waren voor ons een doorn in het oog. We hebben een rookvrij-beleid ingevoerd op onze eigen manier: luchtig en met een positieve toon.”

27 juli 2021

Passend bij de bedrijfscultuur

“Wij vinden als bedrijf dat je met elkaar bijdraagt aan een gezondere wereld”, vertelt Britt. “Een rookvrije werkomgeving past daarom bij onze bedrijfscultuur: daar was geen discussie over mogelijk. Wij bieden bijvoorbeeld ook fitness-initiatieven, een kantine met gezonde opties en verschillende ontspanningsmogelijkheden aan aan onze medewerkers. Een rookvrij bedrijf was een logische volgende stap.”

In gesprek

Een aantal jaar geleden begon AFAS al met het aanbieden van Stoppen-Met-Roken trainingen en rokende medewerkers mochten alleen bij de rookpaal bij de parkeergarage roken. Toen AFAS Software besloot definitief rookvrij te worden en het rookvrij-beleid klaar was, zijn ze met rokende medewerkers in gesprek gegaan. Britt: “Wij vroegen hen waar zij tegenaan lopen en wat wij beter konden doen. We hadden onder de werknemers eigenlijk niemand die negatief reageerde. Veel medewerkers dachten ‘je mag al op heel veel plekken niet meer roken, dus dit beleid is niet zo vreemd’.”

Rookvrij terrein

Op het bedrijfsterrein is duidelijk met markeringen en borden zichtbaar dat AFAS Software volledig rookvrij is. Britt: “Qua handhaving op dit terrein hebben wij al onze medewerkers ook gevraagd om rokende collega’s op vriendelijke manier op het rookvrije terrein te wijzen. Immers zijn wij allemaal verantwoordelijk voor het rookvrij-beleid. We hebben allemaal slechte gewoontes, maar een rookvrije werkomgeving vinden wij binnen ons bedrijf belangrijk.”

Bezoekers

De medewerkers van AFAS Software waren al gewend om niet meer op het terrein te roken, maar de bezoekers rookten nog voor de hoofdingang. Britt: “Het uiterlijk van je hoofdkantoor oogt veel beter zonder rokers voor de entree en zonder rookwalm waar je doorheen moet. Het was een grote vraag voor ons hoe we de bezoekers gingen informeren. We kozen ervoor om al onze klanten die zich inschreven voor een van onze cursussen in de bevestigingsmail te laten weten dat wij een rookvrij bedrijf zijn. Daarnaast voegden we een leuk filmpje toe over ons als rookvrij bedrijf, waarin wij vertellen dat er op ons terrein niet gerookt mag worden en dat wij werken aan een Rookvrije Generatie.”

Wilt u als bedrijf ook rookvrij worden? Bekijk welke stappen je als bedrijf kunt zetten.

Lees verder