Attractiepark Slagharen geeft graag het goede voorbeeld

Attractiepark Slagharen neemt als een van de grootste pretparken in Nederland haar verantwoordelijkheid door een rookvrij(er) park te creëren. Het doel? Jonge bezoekers beschermen tegen de verleiding van roken en de schadelijke effecten van (mee)roken.

29 maart 2022

Een gezonde en veilige omgeving

Slagharen heeft ruim 1 miljoen bezoekers per jaar en geeft daarom graag het goede voorbeeld. Assistent Manager Operations Wilco Warning: “We willen een gezonde en veilige omgeving aanbieden, vooral aan onze jonge gasten. Daarom kozen we ervoor het park rookvrij te maken met uitzondering van vier rookzones. Deze zones staan bewust op plekken waar andere bezoekers geen last van de rooklucht hebben.”

Positieve reacties

De meeste bezoekers van het park reageren positief op het rookvrij-beleid. Wilco: “We lezen in recensies dat gasten er blij mee zijn, vooral voor hun kinderen.” Met name rookvrije wachtrijen zijn voor veel bezoekers een verademing, omdat je vaak gedurende een langere periode in de rij staat en niet even weg kunt. “Gelukkig hebben we sowieso gezamenlijk binnen de Club van Elf, de brancheorganisatie voor grote attractieparken en dierentuinen, bepaald dat de wachtrijen rookvrij zijn. Je neemt hiermee al een grote ergernis weg. Wij zijn nog een stapje verder gegaan en hebben ook de rest van het park zoveel mogelijk rookvrij gemaakt”, vult Wilco aan.

Handhaving

Wilco vertelt dat het best spannend was om deze stap te zetten: “We waren bang dat het discussie zou opleveren, zeker omdat we een van de eersten waren. Maar in de praktijk merken we dat we nauwelijks klachten krijgen van bezoekers. Bezoekers zijn echter niet altijd op de hoogte. Als we zien dat iemand rookt, vertellen we over ons rookvrije park en verwijzen we vriendelijk naar een rookzone. Soms vergt dit wat extra uitleg, maar de meeste bezoekers reageren begripvol.” Vanzelfsprekend is het personeel van Slagharen op de hoogte van het rookvrij-beleid. “We vragen ons personeel niet te roken in het zicht van bezoekers, omdat wij vinden dat we een voorbeeldfunctie hebben. Medewerkers roken dus ook niet in de rookzones van het park.”

Vooraf communiceren

De tip die Wilco meegeeft aan andere attractieparken is om voorafgaand aan het bezoek al goed te communiceren dat het park (gedeeltelijk) rookvrij is. Wilco: “Bijvoorbeeld al als je online een ticket koopt. Op deze manier voorkom je misverstanden in het park zelf. Sowieso staat het op onze website en zien de gasten het meteen bij de entree van het attractiepark. Ook vermelden we het op de plattegrond en in het informatieboekje van ons vakantiepark.” Slagharen denkt erover na om het rookvrij-beleid ook te communiceren via een omroeper op het park. “Op deze manier kunnen we onze bezoekers gedurende de hele dag op ons rookvrije park wijzen.”

Volgende stappen

Omdat nog niet alle attractieparken in Nederland (gedeeltelijk) rookvrij zijn, merken ze bij het park dat sommige bezoekers er nog aan moeten wennen. Wilco: “Het is denk ik een kwestie van tijd. Zodra andere grote pretparken volgen, wordt het normaal. Dan is het voor ons ook een logische stap om volgende stappen te zetten.” Directeur van Slagharen Dave Storm bevestigt dit: “Ik verwacht dat we in de toekomst de sigaret helemaal in de ban zullen doen.”

Lees verder