Ons doel

Mensen die vanaf 2017 een kind krijgen, willen we de kans geven hun kind volledig rookvrij te laten opgroeien. Zonder het slechte voorbeeld van rokende mensen die ze om zich heen zien. Zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten.

Opgroeiende kinderen beschermen

In elke fase van het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat kinderen kunnen opgroeien als een generatie die zélf kan en zal kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst.

Is het nodig?

Helaas wel. Hard nodig zelfs. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; jaarlijks zo’n 20.000 Nederlanders. Roken verkort het leven met gemiddeld 10 tot 12 jaar. Roken veroorzaakt ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, alzheimer, staar en blindheid. Om maar eens wat te noemen. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar.

Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds te normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken.
En is het voor ouders moeilijk om hun kinderen tegen deze dodelijke verslaving te beschermen.

De weg naar een
rookvrije generatie

Ons vertrekpunt is het geboortejaar 2017. De kinderen die dan worden geboren, hebben liefst al een rookvrije zwangerschap doorlopen. Maar in sommige groepen rookt nog altijd 22% door tijdens de zwangerschap. Dit moet verminderen. Huisartsen en verloskundigen kunnen daarin een belangrijke rol spelen, door te zorgen dat zwangere vrouwen goede begeleiding krijgen bij stoppen met roken en het rookvrije laten opgroeien van hun pasgeborene.

Iedereen kan
meehelpen

Iedereen kan meehelpen: particulieren, lokale en landelijke organisaties en bedrijven. Door je eigen organisatie, sportclub, school of de speeltuin bij jou in de buurt rookvrij te maken. En daarnaast door aan te dringen op maatregelen die de politiek moet nemen, bijvoorbeeld om de verleiding terug te dringen, goede voorlichting te geven of accijnzen te verhogen.

Rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken

Daarnaast is het van belang om de vanzelfsprekendheid van rookvrij opgroeien te vergroten. Maatregelen die daarbij helpen zijn goede voorlichting, steun bij stoppen met roken en accijnsverhoging. Die vergroten de rookvrije omgeving rondom het kind. Uiteindelijk groeien op deze manier steeds meer kinderen rookvrij op en krijgen ze geen ongezonde keuze meer opgedrongen.

Help mee

Niemand wil dat kinderen beginnen met roken. Kijk wat u kunt doen om dat te voorkomen. En ga naar: http://www.rookvrijegeneratie.nl/help-mee

Feiten en cijfers

Iedere week
raken
100-en kinderen
verslaafd aan roken
>50%
Van de mensen die blijven roken sterft aan de gevolgen ervan
20.000
mensen sterven jaarlijks in Nederland door roken en enkele duizenden door meeroken
Meer
Er sterven in Nederland meer mensen door roken dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar

Video's