Niet meer roken in auto’s met kinderen, bij ov-haltes en op terrassen

Het is belangrijk dat we kinderen niet blootstellen aan tabaksrook. Niet alleen omdat zien roken doet roken, maar ook omdat meeroken bij kinderen voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

Om kinderen te beschermen hebben voorlopers uit diverse sectoren hun terrein vrijwillig rookvrij gemaakt. Het is tijd om daarop door te pakken met wetgeving.

Een rookverbod op terrassen en bij ov-haltes verkleint de kans dat kinderen roken zien en beschermt hen tegen meeroken. Ook zou Nederland, net als Engeland, België en Frankrijk, een rookverbod moeten invoeren voor auto’s waarin kinderen en zwangere vrouwen zitten. In kleine ruimtes, zoals auto’s, kunnen kinderen extra veel tabaksrook binnenkrijgen. Een rookverbod is effectief om dat tegen te gaan: sinds de invoering wordt er minder gerookt in de auto in het bijzijn van kinderen. Het draagvlak voor de maatregel in Nederland is heel hoog: negen op de tien Nederlanders vinden dat auto’s waarin kinderen zitten geheel rookvrij moeten zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij in 2023. Reden genoeg dus om dit ook in Nederland aan te pakken!