Zorg voor een rookvrije start voor ieder kind!
Het aantal vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap nam de afgelopen jaren niet af. En meer dan één miljoen ouders met thuiswonende kinderen rookt. Al deze kinderen lopen risico op gezondheidsschade door (tabaks)rook. Zorgverleners kunnen die schade voorkomen door (aanstaande) ouders te helpen stoppen met roken. Een kleine moeite, maar je maakt een groot verschil.
26 oktober 2023

Zorgverleners zien roken nog te vaak als een ongezonde leefstijlkeuze in plaats van een ernstige verslavingsziekte. Van de vrouwen die doorrookt tijdens de zwangerschap heeft 2 op de 3 al een stoppoging gedaan. De meerderheid wil dus graag stoppen, maar vindt het moeilijk om rookvrij te worden of blijven.
Taskforce Rookvrije Start
Zorgverleners kunnen hier een belangrijke rol vervullen, door (aanstaande) ouders te helpen stoppen met roken of ze simpelweg door te verwijzen naar hulp. Om zorgverleners hierbij te ondersteunen, is de Taskforce Rookvrije Start in het leven geroepen.
Clasien van der Houwen (gynaecoloog en voorzitter van de Taskforce) vertelt waarom: “Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Er staat veel op het spel. Roken is geen vrije keuze, maar een verslaving. Het is een ziekte met ernstige risico’s voor ongeboren en jonge kinderen. Het wordt hoog tijd dat alle betrokken zorgverleners hun verantwoordelijkheid nemen.”
Maak het verschil
Veel (aanstaande) ouders willen stoppen met roken, vertelt Clasien: “Wat een gemiste kans is, is dat weinig van deze vrouwen ondersteuning krijgen van een stoppen-met-rokencoach. Jij kunt als zorgverlener hét verschil maken door cliënten te verwijzen naar (gratis) erkende stoppen-met-rokenzorg. Of je nou fertiliteitsarts, verloskundige, kraamverzorgende, jeugdarts of een andere zorgverlener bent.”
Toolkit voor zorgverleners
Op de website www.rookvrijestart.nl vind je alles wat je nodig hebt om vandaag nog aan de slag te gaan. Op deze pagina vind je een complete toolkit met praktische materialen, zoals:
- De gesprekskaart ‘Rookvrij Zwanger’ en ‘Rookvrij Opgroeien’ met voorbeeldzinnen
- Duidelijke en begrijpelijke beeldverhalen
- Gratis scholing/e-learnings
- Gratis telefonische coaching van Rookvrije Ouders als verwijsmethode
Meer informatie?
Het kan lastig zijn om een gesprek te voeren over stoppen met roken en rookvrij blijven. Wil je meer leren over gesprekstechnieken? Heb je behoefte aan meer kennis over de risico’s van roken vóór, tijdens en na de zwangerschap? Of wil je weten welke gratis folders en filmpjes er zijn voor (aanstaande) ouders?