Scoutinggroepen maken terreinen rookvrij: “Niet-roken hoort bij respectvol omgaan met de mensen om je heen”

Scouting Klimopgroep uit Waddinxveen en Scouting Castricum zijn geheel rookvrij. Suze, Jos en Floortje vertellen waarom zij zich hebben ingezet om hun scoutingterreinen rookvrij te maken.

27 mei 2022

Logische stap

Suze (29) is voorzitter van de Klimopgroep (een watergroep) en staat in het dagelijks leven voor de klas. Ze heeft dus veel contact met kinderen. Over roken zegt ze: “Het is een maatschappelijke tendens om niet te roken en zeker om te zorgen dat kinderen niet gaan roken. Het was dan eigenlijk ook een heel logische stap voor ons als bestuur om ons voor een rookvrije scoutingclub in te zetten.”

Uniform

Voorzitter Floortje (27) van Scouting Castricum (een landgroep): “Sportverenigingen waren natuurlijk al langer bezig om rookvrij te worden. Ook wij als scoutingclub wilden gehoor geven aan de oproep van de Rookvrije Generatie om alle terreinen waar kinderen komen rookvrij te maken. Wij gebruikten daarvoor het gratis materiaal dat de Rookvrije Generatie ter beschikking stelt. Bijvoorbeeld om het bij een paar rokende begeleiders van de groep vijftien tot zeventienjarigen aan te kaarten. Zij rookten af en toe tijdens een avond rond het kampvuur. Nu gebeurt dat dus niet meer. Ze willen namelijk graag het goede voorbeeld geven aan onze andere leden. We hebben ook afgesproken dat je überhaupt niet rookt zolang je je scoutinguniform aan hebt. Ook al ben je als volwassenen onder elkaar.”

Ouders

Suze: “Bij ons speelde gelukkig niet dan we met rokende ouders ‘langs de lijn’ te maken hebben, zoals bij een voetbal- of hockeyvereniging. Ouders brengen hun kinderen en gaan dan weer weg. Ze blijven niet kijken. Of ze gaan buiten het hek staan, want ons terrein is afgesloten. Bestuurslid Jos (22) van Scouting Castricum: “Dat is bij ons ook zo, en dat maakt het voor ons inderdaad wel makkelijker. Overigens staan de ouders van onze leden volgens mij allemaal achter het rookvrij maken van de ruimtes waar hun kinderen verblijven. Niet-roken is zowel bij Scouting Nederland als internationaal een actueel thema. Dus wat dat betreft  krijgen we van alle kanten steun in onze actie om de scoutingclubs rookvrij te maken.”

Pubers

En hoe zit het dan met de kinderen zelf? Suze: “Er zitten kinderen van alle leeftijden op scouting, dus ook pubers. Die leeftijd is – als je het over roken hebt – natuurlijk best een lastige. Het is bekend dat kinderen op die leeftijd soms gaan roken om stoer over te komen op hun klasgenoten. Of omdat ze er anders niet bij horen. Ik hoop dat onze niet-rokenregel onze kinderen wat houvast geeft om zelf niet met roken te beginnen.”

Sociale cohesie

Floortje: “Doordat veel bestuursleden en andere vrijwilligers hier al vaak vanaf jongs af aan rondlopen, kent iedereen elkaar. Dan is het sowieso makkelijk om iemand aan te spreken als er iets gebeurt dat niet de bedoeling is. Bijvoorbeeld over roken. De sociale cohesie en daarmee de sociale controle is groot. Op een positieve manier. En wij zijn als bestuursleden in verhouding natuurlijk ook jong. Dat helpt naar mijn gevoel ook wel mee.”

Rookvrij-bordje

Suze: “Het rookvrij zijn van ons terrein is inmiddels wel bij iedereen bekend. We hebben bij de ingang een Rookvrij-bordje hangen. En als we een nieuw clubgebouw hebben, hangen we het bordje ook daar op bij de deur. Zo krijgt het niet-roken als regel weer net iets meer publiciteit. En alles wat we kunnen doen om kinderen (én hun ouders) van het roken te weerhouden, is meegenomen.”

Respectvol omgaan met elkaar

Jos: “Veel mensen kennen scouting van spelletjes doen, knopen leren, vlotten bouwen en kampvuur maken. En daar komen de kinderen en jongeren ook voor. Maar scouting is meer. We hebben op scouting ook gesprekken over hoe we met elkaar omgaan, óp en buiten ons terrein. We hebben een educatieve en maatschappelijke taak. Denk maar eens aan de leden van scoutingclubs die bij de 4-mei herdenkingen aanwezig zijn.” Floortje: “Roken is superongezond. We willen zorgen dat onze kinderen niet gaan roken of op z’n minst ontmoedigd worden. En we vinden het belangrijk om respectvol met onze medemens om te gaan. Daar valt niet-roken vanzelfsprekend ook onder!”

Fotobijschrift 1: Voorzitter Suze van Scouting Klimopgroep 
Fotobijschrift 2: Floortje en Jos van Scouting Castricum

Lees verder