Roken en zwanger worden

Veel vrouwen die roken, stoppen vaak pas wanneer zij weten dat ze zwanger zijn. Maar voordat je weet dat je zwanger bent, zijn de risico’s ook al groot. Omdat je dan eigenlijk al even zwanger bent. Daarom is het beter om al te stoppen met roken als je weet dat je zwanger wilt worden. Want als je blijft roken, kun je zonder dat je het weet je ongeboren kind al schade toebrengen.

2 september 2023

Roken en zwanger worden

In de eerste weken van een zwangerschap ontwikkelen de belangrijkste organen van een kind zich. Het is daarom belangrijk dat je stopt met roken vóórdat je zwanger bent. Want als je rookvrij bent vóór de zwangerschap: 

  • Word je makkelijker zwanger;
  • Heb je minder kans op een miskraam;
  • Heb je minder kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wanneer je partner rookt en jullie willen zwanger worden, is het beter dat hij ook stopt met roken. Als je partner stopt:

  • Heeft hij meer en gezondere zaadcellen;
  • Zal jij niet ‘meeroken‘ als je partner rookt waar je bij bent;
  • Is het voor jou ook makkelijker om rookvrij te blijven.

Roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap is nooit veilig. Niet roken tijdens de zwangerschap is het beste voor de baby. Lees meer over de gevolgen van (niet) roken tijdens de zwangerschap.

Meer informatie?

Op de websites www.ikstopnu.nl/kinderwens en www.rookvrijeouders.nl kun je terecht voor meer informatie over een rookvrije zwangerschap, tips én begeleiding. Het is daarnaast altijd een goed idee om een afspraak te maken bij je huisarts: hij of zij kan je goed advies geven en begeleiden.

Lees verder