Ook werkplek vervoerder RET volledig rookvrij
Vanaf 1 oktober 2020 zijn alle RET-vestigingen rookvrij. Ook werd de Rotterdamse stadsvervoerder partner van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Volgens de huisregels van de RET zijn voertuigen, abri’s op perrons en metrostations al enige jaren rookvrij. Een volledig rookvrije werkplek was een volgende stap.
20 mei 2021
Breed gedragen beslissing
De rookruimtes op alle vestigingen – het hoofdkantoor, remises en werkplaatsen – zijn gesloten. Een ingrijpende beslissing voor een organisatie waar 35 procent van de medewerkers rookt. “Maar wel een beslissing die breed gedragen werd. Directie, ondernemingsraad en vakbonden staan hier achter”, vertelt Anneke Peters, projectleider gezondheidsmanagement bij de RET. “In 2016 is een programma gestart om duurzame inzetbaarheid te stimuleren en faciliteren. We zijn onder andere een uitgebreid beweegprogramma gestart en bieden een gezondheidscheck aan.” Het rookvrij-beleid is wellicht de belangrijkste stap op weg naar gezondheidswinst.
Ontmoedigen
Een belangrijk onderdeel binnen het beleid is positieve communicatie. Anneke: “Onze collega’s zien nergens bordjes met verboden te roken, want verbieden doen we niet. Dat kan ook niet, want roken is een persoonlijke keuze. Maar als werkgever kun je wél bepalen of je dat wilt faciliteren. Wij hebben ervoor gekozen om dat niet meer te doen, omdat we een gezonde organisatie willen zijn. En ongezond gedrag dus niet meer willen faciliteren. Wie tóch wil roken, moet dit buiten kantoor, terrein of pauzeruimte doen. Het is dus echt een ontmoedigingsbeleid.”
Ambassadeurs
De reacties zijn wisselend, zoals verwacht. Anneke: “Veel niet-rokers zijn uiteraard blij, want zij hadden soms last van hun rokende collega’s. De verstokte rokers hebben minder begrip. Sommigen laten dat ook merken. Zolang de vragen en opmerkingen inhoudelijk zijn, reageren we erop.” Overigens werd de organisatie goed voorbereid op het nieuwe beleid. “We hebben een klankbordgroep samengesteld van leidinggevenden, want zij moeten er in de praktijk op toezien dat het beleid wordt gerespecteerd. Zij hebben hun medewerkers geïnformeerd over de ontwikkelingen. Daarnaast hebben ze meegedacht over de juiste manier om ons beleid naar de praktijk te vertalen. Dat was heel waardevol. We hebben bewust ook rokers gevraagd voor die klankbordgroep. Dat hielp om extra draagvlak en ambassadeurs voor het rookvrij-beleid te krijgen.”
Ondersteuning
“We realiseren ons dat gedragsverandering tijd nodig heeft”, vult Anneke aan. “Dat was ook het geval toen de horeca rookvrij werd. Daarnaast hebben we begrip voor de mensen met een rookverslaving. De directie realiseert zich heel goed dat dit een ingrijpende beslissing is en snapt dat het niet makkelijk is om te stoppen. We gaan dan ook geen politieagentje spelen. Als je er met gestrekt been ingaat, krijg je alleen maar meer weerstand. We zien meer in de positieve communicatie en de stopondersteuning. Zo organiseren we bijeenkomsten over stoppen met roken en kunnen medewerkers een boek aanvragen over dit onderwerp. Ook proberen we collega’s in te zetten die al gestopt zijn, om met rokers te praten over hun ervaringen. Het helpt ook dat ondersteuning bij stoppen met roken sinds 2020 wordt vergoed vanuit het basispakket.”
Rookvrije Generatie
Om het beleid te bekrachtigen, tekende de RET een partnerovereenkomst met de stichting Gezondheidsfondsen Rookvrij. In de toekomst sluit de RET geen nieuwe contracten meer af met huurders die op stations tabak willen verkopen. Zien roken, doet roken. Zeker ook voor kinderen die dagelijks met de bus, tram of metro reizen. Met het beleid volgt de RET ook het overheidsbeleid om roken verder te ontmoedigen (Nationaal Preventieakkoord 2018). Daarnaast is de RET actief betrokken bij de ontwikkeling van de Gezond-010 satelliet ‘Rotterdam rookvrij’.