In 4 stappen aan de slag met een rookvrij zwembad
Met een rookvrij buitenzwembad geef je het goede voorbeeld en voorkom je het schadelijke meeroken. In vier stappen ga je aan de slag.
25 september 2024
Stap 1: Creëer draagvlak
Steeds meer buitenzwembaden worden rookvrij: naar schatting heeft een derde van alle buitenzwembaden een geheel rookvrij-beleid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bezoekers het beleid – met een 8 – erg positief beoordelen. Een enquête versturen kan handig zijn om na te gaan hoe medewerkers en bezoekers over een rookvrij-beleid denken. Voor Zwembad de Molen Hey in Schijndel gaf de uitslag van de enquête een goed beeld over het draagvlak voor rookvrij: “Ons zwembad is een plek waar jong en oud samenkomt en het goede voorbeeld juist zo belangrijk is. Naast dat collega’s achter een geheel rookvrij terrein staan, bleek ook 70% van de deelnemers aan de enquête dit initiatief te steunen.”
Stap 2: Invoering
Naast het meten van draagvlak, zijn de manier en het moment van invoering belangrijk. Kies daarom een goed moment om het rookvrij-beleid in te voeren en formuleer het beleid helder. In Luttenberg is de coronacrisis als moment genomen om aan de slag te gaan met rookvrij. Brigit van zwembad ’t Siel vertelt: “Al maanden voor corona hebben we nagedacht hoe om te gaan met het rookvrij maken van het zwembad. Het zwembad is afhankelijk van veel vrijwilligers, van wie ook een aantal roken. We vroegen ons af hoe zij zouden reageren op een rookvrij terrein. Door corona werd alles anders. Regels en gewoonten die al jaren golden, moesten sowieso op de schop. De heropening van ons zwembad hebben we aangegrepen om rookvrij te worden.”
Stap 3: Naleving
Verder is het goed om afspraken te maken hoe medewerkers of vrijwilligers omgaan met mensen die toch roken op het terrein. “Onze toezichthouders lopen rond en we vragen vriendelijk om niet te roken, zodat de kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving”, aldus Optisport. “Het gros van de rokers dooft hierna de sigaret. We rekenen erop dat naarmate rookvrij nog meer de norm wordt, het roken vanzelf ook minder wordt”. Ook bij Openluchtbad Veenhuizen merken ze dat een rookvrij zwembad vanzelfsprekend is geworden: “De vaste bezoekers zijn op de hoogte en toeristen die per ongeluk toch gaan roken, reageren begripvol als we ze daarop aanspreken. Je merkt duidelijk dat er veel draagvlak* is voor rookvrij, het past in de tijd”. Tips en tricks om rokers aan te spreken vind je in een handige toolkit.
Stap 4: Evaluatie
Een ingevoerd rookvrij-beleid kan uitdagingen met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om het beleid te evalueren. Annemarie van SRO licht dit toe: “Klopt het beleid nog? Zijn er aanpassingen nodig binnen een bepaald team? Een goed projectplan, strakke regie en heldere communicatie zijn van cruciaal belang.”
Gewoon doen!
Naar schatting heeft een derde van de buitenzwembaden een geheel rookvrij-beleid. Al veel buitenzwembaden zijn geopend: dit is hét moment om aan de slag te gaan met rookvrij. Download het stappenplan en de argumentenkaart op de website en vraag rookvrij-borden aan om het beleid zichtbaar te maken. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een adviesgesprek op onze website.
*Ruim 8 op de 10 Nederlanders is voorstander van geheel rookvrije buitenzwembaden.