"IJsje op 't terras smaakt lekkerder zonder rook"
Zeven op de tien ouders (72%) zoeken een plek op het terras waar niet gerookt wordt als hun kind erbij is. Bij ijssalon Pronto Gelato in Hoofddorp kan je dan gaan zitten waar je wilt, want sinds 1 juli 2021 is het hele bedrijf rookvrij. Luke Degenaars en Hans Schoonebeek zetten zich in voor een Rookvrije Generatie. “Bij ijs eten, denken we vooral aan: genieten, gezelligheid en kinderen. En roken past voor ons niet in dat plaatje.”
1 augustus 2021
Goede voorbeeld voor de jeugd
Luke zag dat steeds meer school- en sportterreinen rookvrij zijn: “Ik dacht: dat moeten wij ook doen. Ik heb in mijn omgeving met eigen ogen gezien wat roken met je kan doen. We willen het goede voorbeeld geven voor de jeugd en de toekomstige generatie. Zodat kinderen zo min mogelijk met roken in aanraking komen. Dit doen we door steeds meer plekken rookvrij te krijgen, dus ook ons terras en wachtrij. De eerste stap die ik zette, was contact opnemen met de Rookvrije Generatie. Ze hielpen me bij hoe we dit het beste konden aanpakken en toen ging het eigenlijk heel snel.”
Het stokje overgenomen
Luke nam het stokje als bedrijfsleider van Pronto Gelato deze zomer over: “Ik vond het een beetje gek dat er op het terras en in de wachtrij buiten nog gerookt werd. Roken en ijs eten, gaan voor mij niet samen. Dus dit is het eerste wat ik heb veranderd. Eerst alleen voor het personeel. Zij mogen niet meer roken tijdens werktijd – ook niet in de pauzes. Om het goede voorbeeld te geven. En sinds 1 juli 2021 zijn wij helemaal rookvrij, óók buiten voor onze gasten. Dat betekent dat kinderen op het terras nergens meer in de rook zitten als ze een ijsje komen eten. En ook het wachten in de rij gebeurt rookvrij.”
Dat past in de wereld van nu
Hans is al 31 jaar de eigenaar van de ijssalon: “Om eerlijk te zijn, was ik wel verrast toen Luke naar me toekwam en vertelde dat hij het bedrijf volledig rookvrij wilde maken. Al vond ik het ook heel terecht. En dat heeft voor mij niet eens zo zeer met ijs te maken, maar zeker wel met de wereld waarin we nu leven. Een Rookvrije Generatie: daar gaan we toch naartoe. Dus we moeten ergens beginnen.”
Een stuk gezelliger
Luke ziet sinds de ingang van het rookvrij-beleid al heel wat veranderingen: “Het heeft eigenlijk alleen maar een positieve invloed gehad. Je ziet gezinnen weer gezellig hier binnen zitten met z’n allen. Zonder dat de ouders buiten blijven wachten om te roken. Dat maakt mij zeker trots.”
Wen er maar aan
Volgens Hans komen we steeds dichterbij een rookvrije wereld: “Kijk, je mag allang niet meer binnen roken en dat is al geaccepteerd. Niet meer buiten mogen roken, is voor sommige mensen misschien nog een drempel. Maar daar gaan we wel naartoe. En ik vind het hartstikke leuk om daar een steentje aan bij te dragen.”
Aanspreken op rookgedrag
De meeste medewerkers reageerden positief en Luke doet zijn best om al het personeel erbij te betrekken: “Een enkele medewerker die rookt, vindt het niet leuk dat er tijdens het werk niet meer gerookt mag worden. Daarnaast vinden sommige medewerkers het vervelend om gasten op hun rookgedrag aan te spreken. Daar praten we dan samen over. Want het is belangrijk dat we er als één team staan. “Er zijn ook mogelijkheden om rokende medewerkers te helpen bij het stoppen met roken, maar die keuze laat ik aan henzelf. Als ze door ons initiatief hierover na gaan denken, is dat natuurlijk wel mooi meegenomen.”
Niet spreken over een verbod
Luke geeft zijn medewerkers tips over hoe ze het gesprek kunnen voeren: “Als we ijs staan te scheppen en we zien iemand roken, dan lopen we ernaartoe. En dan vragen we op een positieve en vriendelijke manier aan de gast om ergens anders te gaan roken. We spreken niet over een verbod, maar vertellen waarom we rookvrij zijn en wat dat betekent. Dan leggen we uit dat we graag het goede voorbeeld willen geven aan de jeugd. Dat kinderen zo min mogelijk in aanraking komen met roken. En dat we willen dat ze ongestoord een ijsje kunnen eten. Gasten reageren er voornamelijk positief op. Ze vinden het een goed initiatief. Vaak drukken ze hun sigaret direct uit en soms gaan ze ergens anders staan roken. Mensen weten vaak zelf ook wel dat het niet helemaal goed is wat ze doen. En ze passen zich gewoon aan.”
In gesprek blijven
Negatieve reacties zijn er ook volgens Luke: “Soms krijg je een reactie van een gast dat ze hier net een ijsje hebben gehaald en verbaasd zijn dat ze dan niet ook even mogen roken. Of we krijgen de reactie dat er niemand op het terras zit, dus waarom zou je dan niet even een sigaretje mogen opsteken? Het is dan vooral belangrijk dat we het gesprek aan blijven gaan.”
Win-win
Hans ziet een sociaal voordeel: “Elke beslissing die je neemt als ondernemer, is toch wel omzetafhankelijk. Je vraagt jezelf af: helpt dit mijn omzet in de min of in de plus. Maar een rookvrij-beleid gaat je omzet niet beïnvloeden. Niet positief en ook niet negatief. Sociaal gezien is het wel een plus. Dus, misschien zakelijk ook.”
Roken steeds minder vanzelfsprekend
Luke hoopt dat er steeds meer bedrijven zich aansluiten bij de beweging: “Het zou toch het mooiste zijn als alles gewoon rookvrij is? Dus ik hoop dat ik andere horecazaken ook kan inspireren om hetzelfde te doen. Dat er niet meer op terrassen en in de wachtrij gerookt wordt. En dat kinderen gewoon in een gezonde omgeving kunnen eten en drinken. Ik denk dat deze beweging er zeker aan bijdraagt dat er steeds minder gerookt gaat worden, omdat het op minder plekken kan. Roken wordt zo steeds minder vanzelfsprekend.”
Niet-roken is straks heel gewoon
Hans doet er nog een schepje bovenop: “Roken is niet gezond. En er zijn natuurlijk heel veel dingen die niet gezond zijn, maar een sigaret is toch wel een sluipmoordenaar. We stappen ook niet voor onze lol voor een auto om aangereden te worden. Dus ik hoop inderdaad voor onze kleintjes dat het straks niet meer nodig is dat er rookvrije ruimtes zijn. Omdat er gewoon niet meer gerookt wordt. Dat zou toch mooi zijn? Dat gaat vast lukken.”
Wilt u als bedrijf ook rookvrij worden? Bekijk welke stappen je als bedrijf kunt zetten.