HC Twente zet stap van gedeeltelijk naar geheel rookvrij

Ongeveer twee jaar geleden werd HC Twente gedeeltelijk rookvrij. Vanaf dit seizoen zet de Twentse club de stap naar een volledig rookvrij terrein. We spraken bestuurslid Yda de Rooij over hun aanpak. Yda hockeyt net als haar man en kinderen zelf ook bij de club. Waarom is de vereniging rookvrij geworden? Wat was de aanpak en waar liepen ze tegenaan? Yda vertelt erover en geeft tips om anderen te inspireren ook aan de slag te gaan!

12 augustus 2020

“Sporten en roken is gewoon geen combinatie”

HC Twente was al een paar seizoenen rookvrij langs de lijnen, maar in praktijk zorgde de maatregel vooral voor verwarring. Waar mocht je nu roken en waar juist niet? Op het grootste deel van het terrein, waaronder het dakterras, mocht nog gerookt worden. En daar verzamelde alle rokers zich. Yda: “Sporten en roken is gewoon geen combinatie. Het is niet fijn om na de wedstrijd door een muur van rook te moeten om bij de kantine te komen. En daar komt bij dat er veel jeugd rondloopt op onze club. Los van dat het ongezond is om rook van sigaretten in te ademen, wil je het juiste voorbeeld aan kinderen geven.” Dit moest anders, dacht Yda.

Aanpak

Yda ging zich oriënteren op een geheel rookvrij terrein. Geen uitzonderingen maar gewoon helemaal rookvrij. Duidelijk voor iedereen. De behoefte aan een geheel rookvrije sportclub was er zeker wist Yda. Alleen al in haar eigen team hadden ze het er regelmatig over en ook vanuit de leden kwamen er vaak opmerkingen. “In je eentje een bestuur overtuigen lukt niet, mede omdat zij pas actie ondernemen als het iets is dat een meerderheid van de leden graag wil. Het bestuur wil natuurlijk een gezonde sportomgeving, maar wel alleen met steun van een meerderheid van de leden. Daarom heb ik iedereen wie ik erover sprak gewezen op de voorbeeldmail op de website van de Rookvrije Generatie. Hiermee kun je zelf een e-mail sturen naar het bestuur om op te roepen om de vereniging rookvrij te maken.”

Positieve reacties

Er kwamen wel wat e-mails binnen, maar dit was te weinig om tot actie over te gaan. Omdat de opmerkingen bleven komen is besloten een enquête rond te sturen om te peilen hoe leden, ouders en andere bezoekers tegen een geheel rookvrij terrein aankeken. “En er werd super goed op de enquête gereageerd. Ruim 90% was voorstander van een geheel rookvrij terrein. Zelfs onder de rokers zaten mensen die vóór waren.”

Door de positieve respons was er voor het bestuur van HC Twente reden genoeg om de stap te zetten naar volledig rookvrij. “Voor het nieuwe seizoen hebben we de rookvrij-borden al binnen, die hangen nu verspreid over het hele terrein. Maar ook op social media en de website van HC Twente hebben we het nieuwe rookvrij-beleid gedeeld. Op deze manier zorgen we er zo goed mogelijk voor dat het nieuwe rookvrij-beleid bij iedereen bekend is en dat bezoekers niet voor verrassingen komen te staan; het terrein van HC Twente is geheel rookvrij!”

Tips

  • Creëer draagvlak: ontdek als bestuur bijvoorbeeld waar de behoefte van leden en andere bezoekers ligt met behulp van een enquête. Leden en bezoekers kunnen ook een e-mail sturen om het bestuur te overtuigen. De vereniging kan deze mail vervolgens zelf inzetten om draagvlak inzichtelijk te maken.
  • Maak het beleid zichtbaar: bestel rookvrij-borden in de webshop. Voor verenigingen die besluiten om een (deels) rookvrije (buiten)sportvereniging te worden, zijn gratis borden beschikbaar.
  • Gedeeltelijk rookvrij leidde bij HC Twente tot verwarring. Daarnaast werd er nog steeds gerookt op plekken waar dat eigenlijk niet prettig was. Yda: “Een tip is om duidelijke afspraken te maken. Volledig rookvrij is voor ons overzichtelijker dan gedeeltelijk rookvrij. Met een geheel rookvrij terrein is de boodschap helder en voorkom je dat er gerookt wordt in de buurt van kinderen.

Ook aan de slag? Op deze pagina vind je alle materialen die je nodig hebt om bezig te gaan met een rookvrije sportvereniging.

Lees verder