G.S.Z.V. De Golfbreker neemt haar verantwoordelijkheid en is de eerste rookvrije studentensportvereniging van Nederland
G.S.Z.V. De Golfbreker is per 1 april 2023 rookvrij en daarmee de eerste studentensportvereniging in Nederland die deze stap maakt. Voorzitter Femke Dollekamp: “Het voelde als een logische keuze die past bij deze tijd.”
5 april 2023
‘Vette stap’
G.S.Z.V. De Golfbreker is de studentenzwemvereniging van Groningen en heeft ruim 200 leden van ongeveer 18 tot en met 25 jaar. Femke: “Zwemmen is een intensieve sport en we vinden het erg belangrijk dat onze leden gezond zijn. Toen we van de KNZB hoorden dat over een paar jaar onze evenementen rookvrij moeten zijn, dachten we: waarom zijn we dat niet voor? Omdat ik zelf geneeskunde studeer, weet ik hoe schadelijk roken is. Ook horen sporten en roken niet samen én willen we als vereniging met de tijd meegaan. Dus toen dachten we: hoe vet zou het zijn dat wij als eerste studentensportvereniging – voor zover bekend – deze stap zetten?”
Rookvrij-beleid
Om de vereniging rookvrij te krijgen, namen ze een aantal stappen. Het vijfledige bestuur bepaalde gezamenlijk het rookvrij-beleid. Femke: “Dit deden we met het voorbeeld van studievereniging Studiosi Mobilae: de studievereniging van bewegingswetenschappen in Groningen. Zij zijn vorig jaar rookvrij geworden en wij konden veel leren van hun informatie en ervaringen. Ook zochten we contact met de Rookvrije Generatie waar we nuttige adviezen en handvatten kregen.” Vervolgens presenteerden ze het beleid tijdens een informatieavond, waar de leden feedback konden geven. De laatste stap was om de gedragsregels van de vereniging aan te passen.
Uit het zicht
Femke vertelt dat ze als vereniging besloten dat alle activiteiten die ze vanaf 1 april 2023 organiseren rookvrij zijn. “Dit betekent concreet dat rokers tijdens onze activiteiten niet binnen ‘gehoor- en gezichtsveld’ mogen roken. Dit geldt voor alle rookproducten, dus ook de e-sigaret.” Naast de zwemtrainingen – en wedstrijden, betekent dit dat ook dat er tijdens borrels, weekendjes weg en andere activiteiten niet gerookt wordt. “Wel hebben we gezegd dat als er mensen toch willen roken, we hen wel een plek willen bieden. De stamkroeg waar onze borrels plaatsvinden, zit bijvoorbeeld in een steegje: we vragen rokers dan om de hoek te gaan staan. Het gaat ons erom dat het roken altijd buiten het gezichts- en gehoorveld van de activiteit – en dus van de leden – is.”
Positieve reacties
Femke vond het best spannend om bij de Algemene Leden Vergadering (ALV) deze stap toe te lichten, maar kreeg eigenlijk alleen maar positieve reacties. “Natuurlijk heb je altijd een paar leden die niet meteen enthousiast zijn, maar als je de argumenten voor geeft, begrijpen zij het ook.” Tijdens het inhameren van deze maatregel, was er slechts één stem tegen en waren er maar liefst 32 voor. “Ook de overkoepelende stichting van alle studentenzwemverenigingen reageerde meteen enthousiast. Zij vroegen ons om ons beleid en draaiboek op de gedeelde drive te zetten, zodat andere zwemverenigingen het als voorbeeld kunnen gebruiken en dit ook kunnen gaan doen.”
Ervaringen en aandachtspunten uitwisselen
“Ik zou andere studentensportverenigingen die rookvrij willen worden, adviseren om sowieso een informatieavond te organiseren. Zo zorg je ervoor dat alle leden op de hoogte zijn en geef je ze de kans om feedback te geven en mee te denken”, aldus Femke. Ook raadt ze aan om contact te zoeken met de Rookvrije Generatie én andere studie- en/of sportverenigingen die rookvrij zijn, om ervaringen en aandachtspunten uit te wisselen. “En ik denk dat het ook gewoon een kwestie is van doen. Waarschijnlijk krijg je alleen maar positieve reacties!”