FC Weesp is rookvrij

Bij FC Weesp mag er sinds september 2017 niet meer gerookt worden op het sportpark. “Wij vinden dat jeugd en roken niet samengaat”, verklaart voorzitter Bart Horseling de keuze van de voetbalvereniging. “Daarin moet je als club ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken.”

3 november 2017

Zien roken, doet roken

Het initiatief kwam van de jeugdcoördinatoren van de club: zij stapten op het bestuur afstapten. Hett bestuur was direct enthousiast. “Roken en jeugd gaan niet samen”, reageert Horseling. “En bij een voetbalclub is er veel jeugd. Als er dan ouders langs de lijn staan te roken, dan is de kans groter dat die jeugd zelf ook gaat roken. Zien roken, doet roken. Wij vinden dat we een voorbeeldfunctie hebben als club, een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij hebben niet de illusie dat we als bestuur mensen van het roken af kunnen krijgen. Dat is ook helemaal niet onze bedoeling, maar we willen wel dat kinderen niet meer met roken geconfronteerd worden op het voetbalveld.”

Veel reacties

De club besloot om de accommodatie per 1 september 2017 in één keer rookvrij te maken. Niet iedereen was daar gelukkig mee, vertelt Horseling eerlijk. “We hebben heel veel blije en positieve reacties gehad, maar ook negatieve. ‘Maar jullie verkopen wel patat en een balletje gehakt’ was dan de reactie. En dat klopt natuurlijk, maar dat is de andere kant op redeneren. Dat het een wel is toegestaan, wil niet zeggen dat het andere ook moet kunnen. En wie weet gaan we naar die zaken nog wel een keer kijken in de toekomst.”

Begripvol

In de eerste weken moest Horseling er wel eens iemand op aanspreken. Soms kreeg hij een grote mond terug, maar vaker reageerde degene die rookte zeer begripvol. Mensen snappen het wel, is zijn ervaring. “En als iemand toch blijft roken dan krijgt hij een waarschuwing. En als dat niet helpt moeten we nadenken over andere maatregelen. Maar ik ga ervan uit dat het niet zover komt. Ik vergelijk het een beetje met roken in de kroeg. Daar was destijds veel commotie over, maar nu hoor je er niemand meer over.”

Gewenning

Het is een kwestie van gewenning, denkt de voorzitter. Na verloop van tijd weet niemand meer beter. “Het is mooi wanneer mensen elkaar er dan ook op durven aan te spreken. Niet op een onbehoorlijke manier, maar gewoon op een nette wijze.” FC Weesp is een voorloper, maar Horseling denkt niet dat het nog lang duurt voor ook andere verenigingen volgen. “Ik hoop en ga er eigenlijk ook wel vanuit dat ook andere clubs hun accommodatie rookvrij maken. Iedereen weet dat roken nou niet bepaald bijdraagt aan een gezonder leven. Ik verwacht dat steeds meer verenigingen hier hun verantwoordelijkheid in nemen.”

Lees verder