Bescherm kinderen tegen de gevolgen van meeroken
Kinderen kopiëren gedrag van volwassenen en jongeren tegen wie zij opkijken. Als kinderen hun ‘voorbeeld’ zien roken, lijkt dat misschien normaal en zelfs aantrekkelijk. Geef daarom het goede voorbeeld en rook niet in de buurt van kinderen. Zo bescherm je kinderen meteen tegen de schadelijke gevolgen van meeroken.
24 september 2024
Wat is meeroken?
Net als roken, is meeroken schadelijk voor de gezondheid. Maar wat is meeroken precies?
Tweedehands rook
Meeroken betekent dat een niet-roker schadelijke rookstoffen binnenkrijgt uit de omgeving. Bijvoorbeeld als een roker naast je sigarettenrook uitblaast, die jij vervolgens inademt. Of: als je de rook inademt die afkomstig is van een smeulende sigaret. Dat wordt ook wel ‘tweedehands rook’ of ‘passief roken’ genoemd. Ook het inademen van de schadelijke damp van een e-sigaret (vape) valt onder tweedehands rook.
Derdehands rook
Wat veel mensen niet weten is dat er daarnaast zoiets bestaat als ‘derdehands rook’. Dat betekent: het binnenkrijgen van schadelijke stoffen die achterblijven nádat iemand klaar is met roken. Deze giftige stoffen blijven namelijk kleven aan iemands huid, haren en kleding en komen ook terecht op vloeren, speelgoed, en ze trekken in gordijnen en meubels. Dit gebeurt ook wanneer iemand buiten rookt en daarna naar binnengaat.
Derdehands rook kun je inademen, maar ook inslikken of via aanraking binnenkrijgen. Het risico is nog groter bij (kleine) kinderen, omdat zij dichter bij de grond kruipen/lopen, meer aanraken en dingen in hun mond stoppen. Ook als ze worden opgetild door een van hun ouders die net gerookt heeft, komen ze in contact met derdehands rook op kleding en huid.
Derdehands rook is moeilijker weg te poetsen als je zou denken: ook na grondig handen wassen blijft derdehands rook hardnekkig aan je huid en aan andere oppervlakten plakken. Bijvoorbeeld op meubels of muren blijft derdehands rook maanden, of zelfs jaren hangen!
Wat zijn de gevolgen van meeroken?
Het inademen van tweedehands en derdehands rook is erg schadelijk voor de gezondheid. Uit onderzoek is bekend dat het inademen van rookstoffen schadelijk is voor bijna alle delen van het lichaam. Er is geen ‘veilig niveau’ van blootstelling aan tabaksrook of de damp van een e-sigaret/vape.
Kinderen zijn gevoeliger voor de effecten van meeroken dan volwassenen. Dit komt omdat de organen van kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, waardoor de nieren bijvoorbeeld nog niet zo goed filteren en afvalstoffen minder goed kunnen verwerken. Hierdoor hebben kinderen die meeroken een grotere kans op astma en andere gezondheidsklachten zoals ADHD, middenoorontsteking, hersenvliesontsteking en wiegendood.
Zien roken, doet roken
Meeroken heeft ook nog een ander schadelijk gevolg voor kinderen, vanwege de voorbeeldfunctie van volwassenen. Omdat kinderen het gedrag kopiëren van mensen uit hun omgeving, hebben meerokende kinderen een grotere kans om later zelf te gaan roken. Als een kind zijn (groot)ouders of andere rolmodellen ziet roken, ontstaat het idee dat roken normaal, interessant of zelfs aantrekkelijk is. Terwijl het ziekmakend en verslavend is.
Zien roken, doet roken geldt niet alleen voor de fysieke omgeving. Ook rookbeelden in de media hebben invloed. Zo blijkt uit onderzoek dat een hogere blootstelling aan rookbeelden in films er voor zorgt dat jongeren twee keer meer kans hebben om te gaan roken.
Meeroken en zwangerschap
Wil je zwanger worden? Roken heeft invloed op de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Ook meeroken lijkt de vruchtbaarheid negatief te beïnvloeden. Ben je al zwanger? Het inademen van tabaksrook kan ook schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. De foetus krijgt dan schadelijke stoffen uit de rook binnen. Meeroken tijdens de zwangerschap kan zorgen voor:
- Een grotere kans op een te laag geboortegewicht van het kind
- Drie keer meer kans op wiegendood
- Een grotere kans dat een kind te vroeg geboren wordt
- Een grotere kans dat het kindje geboren wordt met een hazenlip of andere afwijkingen.
Wat kan ik doen?
Geef kinderen een rookvrije omgeving. Het is belangrijk om zelf ook rookvrij te zijn, of in elk geval niet te roken in de buurt van kinderen (hoewel je hier dus ‘derdehands rook’ niet mee voorkomt). Zo verklein je de kans op ernstige ziektes en de kans dat kinderen roken als normaal en aantrekkelijk beschouwen.
Ook kan je omgevingen waar kinderen vaak komen rookvrij maken. Bekijk wat jij kunt doen om mee te helpen.
Meer informatie
Er is steeds meer informatie bekend over de gevolgen van meeroken. Ga naar www.rookvrijeouders.nl of naar www.roken.info als je meer wil weten! Of bekijk deze factsheet over meeroken.