8 op de 10 gemeenten zetten zich in voor een Rookvrije omgeving
Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de realisatie van de Rookvrije Generatie. Gelukkig houden steeds meer gemeenten zich hiermee bezig. Acht op de tien gemeenten in Nederland zetten zich in om locaties zoals schoolterreinen en speeltuinen binnen de gemeente, rookvrij te maken. Dat is mooi. Tegelijkertijd is de rol die zij hierbij spelen vaak ondersteunend en minder vaak proactief en aanjagend. Er liggen dus nog steeds kansen voor het realiseren van een Rookvrije Generatie, ook bij actieve gemeenten.
30 juni 2021
Beleidsmatige vastlegging lijkt belangrijk voor inzet van gemeenten
Een van deze kansen is het beleidsmatig vastleggen van de activiteiten. In gemeenten die hun activiteiten op het gebied van rookvrij beleidsmatig hebben vastgelegd, lijkt de inzet voor een rookvrije omgeving groter te zijn. Zo is er vaker commitment van het college voor de Rookvrije Generatie, dragen ambtenaren de boodschap van de Rookvrije Generatie vaker uit en zijn er meer uren en middelen beschikbaar voor de uitvoer van rookvrij-beleid. Ook vervullen deze gemeenten vaker een aanjagende (meer proactieve) en regelgevende rol bij het rookvrij maken van de gemeente.
Roken bijna altijd opgenomen in preventieakkoord
Een lokaal preventieakkoord lijkt een belangrijke manier om rookvrij beleid vast te leggen. Ruim vier op de tien gemeenten hebben een lokaal preventieakkoord (45 procent), roken lijkt hierin vrijwel altijd opgenomen. Zeven op de tien gemeenten hebben (ook) een sportakkoord. In 42 procent van alle gemeenten is roken opgenomen in een sportakkoord. Roken wordt dus vaker opgenomen in het preventieakkoord dan in het sportakkoord.
Ondersteuning vanuit GGD
Ook ondersteuning vanuit de GGD draagt bij aan de realisatie van een rookvrije omgeving. In totaal krijgt driekwart van de gemeenten veel hulp van de GGD op het gebied van rookvrij. De ondersteuning door de GGD is het hoogst in grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) en het laagst in kleine gemeenten (tot 20.000 inwoners). Vooral voor kleine gemeenten liggen hier dus nog kansen.
Deze resultaten volgen uit onderzoek dat I&O Research begin dit jaar uitvoerde in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij om de voortgang van de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie te meten. Bekijk voor een uitgebreide samenvatting van de resultaten van dit onderzoek het artikel op de website van I&O research.