31 mei 2021 | Symposium 'Maak de zorg rookvrij'

Wil jij je inzetten voor rookvrije zorg? Bekijk dan het gratis online symposium ‘Maak de zorg rookvrij’ terug. Centraal staat de uitwisseling van kennis, ervaringen en tips om in de eigen organisatie aandacht te geven aan dit onderwerp en cliënten en patiënten een gezonde en rookvrije toekomst te bieden.

Rookvrije zorg

Zorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van tabaksverslaving en in het stimuleren van een rookvrije omgeving. Maar waar begin je, welke stappen kun je zetten en hoe zet je door? Het symposium ‘Maak de zorg rookvrij’ gaat in op deze vragen. Sprekers zijn onder andere Wanda de Kanter (longarts en oprichter stichting Rookpreventie Jeugd), zij bespreekt het effect van roken op ons lichaam en gemoed en gaat daarmee langs het hele lijf. Daarna zijn er parallelsessies voor deelnemers die net starten met het rookvrij maken van hun organisatie en voor deelnemers die hier al langer mee bezig zijn.

Programma

In de eerste sessie worden projectleiders uit de GGZ geïnterviewd over hun aanpak en hun sleutels tot succes bij het rookvrij maken van hun organisatie. Vervolgens wordt ingegaan op hoe je als zorgverlener stoppen met roken kunt meenemen in de gesprekken. Voor deelnemers die al langer bezig zijn met het rookvrij maken van hun organisatie, verkent prof. dr Brigit Toebes de ethische en juridische grenzen bij het rookvrij maken van een zorgorganisatie. Prof. dr. Arie Dijkstra gaat vervolgens in op gedragsverandering. Hoe motiveer je iemand om te stoppen met roken? Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie.