Contact

Contact pers

simone.vanhalteren@alliantienr.nl
telefoon: 06 – 22 404 758

Meestgestelde vragen

Vraag 1
Wat is een rookvrije generatie?
Dat is een generatie die vrij van rook en van de verleiding om te gaan roken, kan opgroeien. Zonder keuzes die hen worden opgedrongen. Een generatie die in vrijheid kan kiezen voor een gezonde toekomst. Drie fondsen, Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds, hebben het initiatief genomen om hen te hulp te schieten. Door het mogelijk te maken om op te groeien in een vrije, rookvrije omgeving.
Vraag 2
Hoe werkt het?
De eerste omgeving voor het kind is de baarmoeder. Het is belangrijk dat het kind daarin rookvrij kan groeien. Om te beginnen zullen dus huisartsen en verloskundigen vrouwen moeten begeleiden naar een rookvrije zwangerschap. Is het kind geboren, dan werken we aan een rookvrije omgeving thuis, door jonge ouders goed te begeleiden vanuit de consultatiebureaus. Later volgen rookvrije omgevingen als de speeltuin, de school en de sportvereniging. Rookvrij opgroeien betekent dat een nieuwe generatie nergens meer geconfronteerd wordt met sigaretten en in méér vrijheid kan kiezen voor een rookvrije toekomst.
Vraag 3
Waarom deze campagne?
Omdat niemand wil dat zijn kind gaat roken. En toch beginnen in Nederland elke week honderden kinderen met roken. De verslavingsgevoeligheid van kinderen is groter dan volwassen. En nicotine is een van de meeste verslavende stoffen die er bestaat. Het is zowel mentaal als fysiek verslavend en de werking is gelijk aan harddrugs als heroïne en cocaïne. Van alle rokers die verslaafd blijven, zal meer dan de helft later vroegtijdig sterven door het roken. Niemand wil dat. Daarom moeten we met elkaar ervoor zorgen dat kinderen niet meer meeroken of worden verleid om te gaan roken. Zodat ze in vrijheid kunnen opgroeien tot een rookvrije generatie.
Vraag 4
Is het nog nodig? Het roken is toch al flink teruggedrongen?
Gelukkig is het roken al aardig teruggedrongen. Vijftig jaar geleden rookte 60% van de Nederlanders, nu nog maar 25%. Maar dat zijn nog steeds drie miljoen Nederlanders, waarvan er elk jaar 20.000 sterven aan de gevolgen van het roken: longkanker, keelkanker, hartinfarcten, beroertes, COPD enzovoorts. Met die cijfers is het onverteerbaar dat er elk jaar nog bijna 37.000 kinderen beginnen met (dagelijks) roken. Kennelijk worden ze met succes verleid, al ver voordat ze in staat zijn een bewuste en weloverwogen keuze te kunnen maken. Met alle gevolgen van dien. Het roken van tabak is bovendien al snel geen keuze meer, maar een verslaving. Na een paar sigaretten kun je al verslaafd zijn. Hoe jonger iemand begint te roken, des te erger de verslaving. Hier willen wij iets aan doen.
Vraag 5
Waarom de focus op kinderen?
Vaak wordt bij roken gesproken over keuzevrijheid. Maar kinderen zijn nog niet in staat alle gevolgen te overzien van hun keuzes. Zij zijn nog erg vatbaar voor voorbeeldgedrag van anderen en voor de verleidingen om te gaan roken. Hun verslavingsgevoeligheid is groot. Ouders zijn nog steeds niet bij machte om hun kind rookvrij te laten opgroeien, zoals blijkt uit de 37.000 kinderen die jaarlijks beginnen met roken. Natuurlijk is het belangrijk dat rokers stoppen met roken. Maar het beste alternatief is nooit beginnen. Dat voorkomt ook de problemen om er later vanaf te komen. Een rookvrije generatie heeft de toekomst!
Vraag 6
Wie doen er allemaal mee?
Het initiatief komt van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Inmiddels hebben al veel partners, voornamelijk uit de zorg, zich aangesloten. Scholen, sportverenigingen en bedrijven sluiten zich aan. En ook de overgrote meerderheid van de Nederlanders steunt het streven naar een rookvrije generatie. Maar nog veel meer mensen en organisaties moeten zich aansluiten en vooral actief worden, zodat kinderen écht rookvrij kunnen opgroeien.
Vraag 7
Hoe kan ik meehelpen?
Er is veel dat u kunt doen. Steun betuigen, op deze website of via Facebook; zelf het goede voorbeeld geven en niet (meer) roken in de buurt van kinderen; samen met uw sportvereniging of school van uw kinderen werken aan een rookvrije sportclub of schoolplein; aan de slag in uw politieke partij en ga zo maar door. Kijk op de HELP MEE-pagina van deze website.
Vraag 8
Hoe kan ik meehelpen als sportvereniging?
Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals ouders, andere sporters en trainers. Als sportverenigingen hun terrein rookvrij maken, komen kinderen daar in een gezonde omgeving. Kijk op de website van de Hartstichting hoe u uw sportvereniging rookvrij kunt maken. 

Vraag 9
Hoe kan ik meehelpen als school?
Al heel veel scholen hebben een rookvrij schoolplein. Je stuurt je kind naar school om te leren rekenen en schrijven, niet om te leren roken. Kinderen zijn erg beïnvloedbaar door andere kinderen die roken op school. Daarom helpt het Longfonds graag om uw schoolplein rookvrij te maken. Kijk eens op de website van het Longfonds voor goede voorbeelden, tips, een stappenplan enzovoort.
Vraag 10
Als sigaretten echt zo gevaarlijk zijn, waarom wordt het dan gewoon verkocht?
Dat is een goede vraag. Wat vaak als reden wordt genoemd, is dat bepaalde bedrijven en sectoren veel geld verdienen aan de productie en verkoop van sigaretten. Gek genoeg ligt een product waar je verslaafd aan raakt, ziek van kunt worden en waaraan je kunt overlijden in dezelfde winkels waar ook brood en fruit te koop zijn. KWF pleit daarom al jaren voor de invoering van eerlijke sigarettenverpakkingen. Deze zijn ontdaan van verleidelijke merksymbolen en kleuren en laten zien dat het gaat om een dodelijk product. Kijk op de website www.kwf.nl/rookvrij van KWF voor meer informatie en onderteken de online petitie voor eerlijke sigarettenverpakkingen.
Vraag 11
Wanneer is jullie doel bereikt?
Als alle kinderen, geboren vanaf 2017, tijdens het opgroeien niet meer in de verleiding worden gebracht om te gaan roken en kunnen opgroeien zonder mee te roken.

Heeft u een andere
vraag of opmerking?

Vul onderstaand formulier in en we komen z.s.m. bij u terug.
* Verplicht veld

Bedankt. Wij hebben
je bericht ontvangen

We komen zo snel mogelijk bij je terug.

Terug naar formulier