Vader Luc maakte de voetbal-én hockeyclub van zijn kinderen rookvrij

Luc van Lonkhuijzen nam het initiatief om zowel de voetbalclub van zijn zoon, FC Abcoude, als de hockeyclub van zijn dochter, HV Abcoude, rookvrij te maken.

1 oktober 2018

Waarom wilde je zo graag dat de clubs rookvrij werden?

“Ik kwam vorig jaar een keer op de club en daar stond bij de ingang een gastheer, die de bezoekende teams ontving. Deze man rookte. Ik sprak hem er op aan, omdat ik het geen goed visitekaartje voor de club vond. Hij reageerde wat norsig. Een paar weken later sprak ik hem weer. Wat bleek? Sinds die dag had hij niet meer gerookt. Hij nam mij mijn opmerking niet kwalijk, het was voor hem juist het laatste zetje geweest om te stoppen met roken. Door dit gesprek met hem raakte ik er nog meer van overtuigd dat het goed is om een sportvereniging rookvrij te maken. Vooral voor kinderen. Het motiveerde me om er echt werk van te gaan maken.”

Hoe heb je het aangepakt?

“Ik stuurde de besturen van de hockey- en voetbalclub een brief en mocht mijn vraag om de club rookvrij te maken bij hen komen toelichten. Dat ging goed, de voetbalvereniging is helemaal rookvrij geworden. Ook op de hockeyclub werd positief gereageerd. Het hele terrein is voor kinderen rookvrij. Er is nu nog een uitzondering op het dakterras voor de zondagmiddag als de senioren hockeyen. De rest van het terrein en de rest van de dagen is het hele terrein rookvrij.” Het initiatief bij de hockey en voetbalvereniging hebben tot meer geleid in Abcoude. Inmiddels is ook de tennisclub rookvrij geworden en zijn speelplaatsen en terreinen rondom de scholen rookvrij.

Heb je tips?

Luc vraagt regelmatig bezoekers van het sportterrein om hun sigaret uit te maken. Zijn eerste tip is dat het veel verschil maakt hóe je vraagt om de sigaret uit te doen. “Ik krijg positieve reacties als ik zeg: Wij streven naar een gezonde leefomgeving voor onze kinderen, vindt u het erg om uw sigaret uit te maken?” Daarnaast vindt Luc het een goed idee om in één keer helemaal rookvrij te worden. “Als je straks van een uitzondering naar geheel rookvrij wil, voelt het voor de rokers denk ik lastiger, omdat ze dan meer het gevoel hebben dat hen iets wordt afgenomen”.

Lees verder