Kampeerterrein Stortemelk maakte de terrassen en speeltuinen rookvrij

Op Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland genieten de campinggasten rookvrij op het terras en in de speeltuinen. Adjunct-directeur Jeltsje Osinga-Groenhuis: “We krijgen nooit negatieve reacties: onze campinggasten vinden het normaal.”

27 juli 2023

De terrassen en speeltuinen van camping Stortemelk zijn rookvrij.

Rookvrij terras

Camping Stortemelk heeft maar liefst 27 hectare kampeerterrein, waar plek is voor maximaal 3500 gasten. Jeltsje vertelt dat ze veel verschillende gasten hebben op de camping: “Het zijn voornamelijk gezinnen, maar er komen ook veel cultuur- en natuurliefhebbers. We kregen signalen van gasten die niet roken dat ze het vervelend vonden als er op het terras bij De Bolder – de horecagelegenheid op de camping – gerookt werd.” Daarom besloten ze twee jaar geleden het grootste gedeelte van het terras rookvrij te maken.

Stap voor stap

Vorig jaar is er een koffietent geopend op de camping. Jeltsje: “Toen hebben we eigenlijk gewoon meteen gezegd: dat terras is rookvrij. We hebben ook bij het personeelsgebouw een rookvrij terras gemaakt. Voor het personeel dat rookt, maakten we verderop een rookplek.” Afgelopen winter benaderde gemeente Vlieland samen met de buurtsportcoach de camping, omdat ze alle speeltuinen op het eiland rookvrij wilden maken. “Wij hebben toen meteen gezegd: wat een goed idee, hier doen wij natuurlijk aan mee! Je wilt geen rokende ouders in de speeltuinen.”

Bordjes bij de speeltuin: deze speelplek is rookvrij

Begrip

Jeltsje vertelt dat ze van zowel het personeel als de campinggasten nooit een negatief geluid hoort over de rookvrije terrassen en speeltuinen: “Ik denk dat dit mede komt doordat we nog steeds een plek bieden voor de rokers op een klein gedeelte van het terras bij De Bolder. En we hebben dus een rookplek voor medewerkers. Ik heb nog nooit van een medewerker een negatieve reactie ontvangen. Wat mij betreft zouden de terrassen volledig rookvrij mogen zijn, maar ik wil mensen daar niet in beperken: ook omdat ze op vakantie zijn. Maar ik vind: waar gegeten en gedronken wordt, moet geen rooklucht zijn. En kinderen moeten rookvrij kunnen spelen.” 

Bewustzijn

Jeltsje geeft aan dat ze eigenlijk nooit een roker hoeven aan te spreken. “We geven ons personeel duidelijke instructies, maar eigenlijk weten alle gasten ook wel dat het gewoon zo is. Mensen zijn het gewend, omdat steeds meer plekken rookvrij zijn. Ik denk dat dat bewustzijn wel steeds meer komt. Het voordeel is ook dat we veel vaste gasten hebben. We zien wel eens dat iemand die rookt op het rookvrije gedeelte wordt aangesproken door mensen die eromheen zitten. En dat er geen asbakken zijn en er rookvrij-borden hangen, maakt het ook duidelijk.”

Alle terrassen op het kampeerterrein zijn rookvrij

Gewoon doen

De belangrijkste tip van Jeltsje voor andere campings is om het gewoon te doen. “Hoe sneller je de stap maakt, hoe sneller je gasten eraan gewend zijn. Dan is het ook geen issue meer. Als je halve maatregelen treft, zorg je alleen maar voor onrust.” Een andere tip is om het goed zichtbaar te maken. “Wij hebben rookvrij-borden hangen op de terrassen en bij de speeltuinen. Ook staat het vermeld in de informatiekrant en op onze website, dus het komt op meerdere plekken terug.”

Het nieuwe normaal 

Tot slot vertelt Jeltsje dat gasten sowieso voorzichtig zijn als ze roken op het kampeerterrein. “Onze camping ligt in de duinen en bij het bos. Het kan best gevaarlijk zijn in de hete en droge zomers om zomaar een sigaret weg te gooien. Gelukkig houden onze gasten hier goed rekening mee.” Op dit moment zijn er nog geen plannen om (gedeeltes van) het kampeerterrein zelf rookvrij te maken. “Misschien in de toekomst, want rookvrij wordt toch steeds meer het nieuwe normaal!”

Lees verder