Geef het goede voorbeeld door te stoppen met roken

Kinderen kopiëren gedrag van volwassenen en jongeren tegen wie zij op kijken. Als kinderen hun ‘voorbeeld’ zien roken, lijkt dat misschien normaal en zelfs aantrekkelijk. Geef daarom het goede voorbeeld door te stoppen met roken.

7 augustus 2017

Positieve gevolgen

Stoppen met roken heeft binnen 24 uur positieve gevolgen voor je lichaam. Enkele voorbeelden van wat er gebeurt met je lichaam na:

24 uur: Beginnen je longen aan een grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op. 48 uur: Is alle nicotine uit je lichaam. Je ruikt en proeft al wat beter. 72 uur: Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie. 2-12 weken: De longfunctie en bloedsomloop is verbeterd. 1 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is inmiddels gehalveerd. 5-15 jaar:  Het risico op een beroerte is gelijk aan dat van een niet-roker. 10 jaar: Het risico op longkanker is gehalveerd en op andere kankersoorten verminderd. 15 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.

Tips voor stoppers

Programma Rookvrije Ouders

Kan je hulp gebruiken bij het stoppen met roken? Het programma Rookvrije Ouders biedt rokende ouders telefonische coaching bij het stoppen met roken.

Lees verder