Bij ’t Koaikershuus geniet je rookvrij van de klassieke Franse keuken

Restaurant ’t Koaikershuus ligt middenin een natuurgebied op Ameland. Eigenaren Martine en Rik maakten twee van hun drie terrassen rookvrij toen ze zo’n zeven jaar geleden hun restaurant openden. Martine: “Ik stond vanaf het eerste moment al te juichen voor rookvrije terrassen.”

28 maart 2023

Keuze voor rookvrij

Voor Martine voelde het als een logische keuze om twee van hun terrassen rookvrij te maken. “We hebben zelf kinderen en ik wil dat zij beschermd worden tegen tabaksrook. Dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Ook vind ik dat iedereen – jong en oud – de keuze moet hebben om rookvrij op een terras te kunnen zitten.” Een andere reden is dat hun restaurant in een natuurgebied ligt. “Als daar in de droge zomers van tegenwoordig ergens een brandende sigaret belandt, is dat echt gevaarlijk: dan brandt ons restaurant zo af.” Op Ameland zijn dan om diezelfde reden de bossen en natuurgebieden een paar maanden per jaar rookvrij

Ook voor volwassenen

 “Op het begin moesten we nog wel eens ingrijpen, omdat veel mensen het gewoon niet wisten. Nu is het voor veel gasten al normaal”, licht Martine toe. Bij binnenkomst geven ze de gasten de keuze of ze op een rookvrij terras willen zitten of niet. “Heel af en toe krijg ik een negatieve reactie, maar eigenlijk zijn alle reacties heel positief. Veel gasten vinden het prettig, niet alleen gezinnen met kinderen, maar ook veel volwassenen. Ik merk dat het steeds drukker wordt op de rookvrije gedeeltes.”

Steeds normaler

Op de rookvrije terrassen hangen bordjes en stickers van de Rookvrije Generatie. Martine: “De boodschap van de Rookvrije Generatie is goed, duidelijk én herkenbaar. Omdat je deze uitingen steeds meer in het straatbeeld ziet terugkomen, wordt het ook steeds meer geaccepteerd. Zeven jaar geleden was dat nog wel anders.” Ze vertelt dat er eigenlijk nog nooit een vervelende situatie is geweest op het terras: “De meeste mensen reageren begripvol. Dat vind ik heel fijn, vooral voor mijn personeel. Onder het personeel rookt er nu ook niemand, dat werkt ook goed om je boodschap uit te dragen. Zij vinden rookvrij ook normaal.”

Bewustwording

Martine vertelt dat ze het liefst ook het derde terras rookvrij maakt, zodat haar personeel niet in de rooklucht hoeft te werken. “Maar op dit moment heb ik – doordat we naast een natuurgebied zitten – geen plek waar ik rokers naartoe kan verwijzen. Dat is te risicovol met brandgevaar en ik wil ook geen mensen uitsluiten.” Ze vindt het daarom belangrijk om te zorgen voor een stukje bewustwording bij haar gasten. “Ik verplicht niemand tot iets, maar leg wel uit waarom we rookvrije terrassen hebben. Ik hoorde laatst ook iemand zeggen: ‘oh dan roken we hier niet, dan doen we dat thuis wel’. Dat vind ik mooi om te horen.”

Ga mee met de tijd

Martine denkt dat over een paar jaar rookvrije terrassen normaal zijn. “Gelukkig worden steeds meer plekken rookvrij, vooral plekken waar kinderen komen. Zij groeien op met het idee dat roken op bepaalde plekken helemaal niet meer kan. Als je over vijf jaar nog geen rookvrij terras hebt, denken veel mensen waarschijnlijk: ‘dat is gek!’. Ik weet eigenlijk wel zeker dat we die kant op gaan. Ik heb er alleen maar profijt van gehad dat ik rookvrije terrassen heb: ik heb er nog nooit spijt van gehad!”

Lees verder